PVV Twenterand verzet zich tegen de RES Twente!

Recent heeft de gemeenteraad van Twenterand zich uitgesproken over de Regionale Energie Strategie Twente (RES Twente). De Partij voor de Vrijheid heeft als enige partij van de gemeenteraad tegen de RES Twente gestemd.

 

De andere partijen noemden het voorstel pure dwang, een kwestie van slikken of stikken en zelfs Noord-Korea werd erbij gehaald. En dan toch stemmen partijen voor zo’n voorstel. Want, zo redeneert men, wanneer je tegenstemt geef je de regie uit handen. Gemeentes die te weinig doen op het gebied van hernieuwbare energie, kunnen inderdaad overruled worden door de provincie. Zoals de provincie gecorrigeerd kan worden door het Rijk. Kortom, je hebt gewoon maar te doen wat het Rijk wil. Doe je dat niet, komt het Rijk met dwangmaatregelen.

In plaats van met alle gemeentes te protesteren in Den Haag, zoals de boeren en de bouwers hebben gedaan, accepteren gemeentes gewillig de dwang vanuit Den Haag. Nog niet zo lang geleden togen de wethouders naar Den Haag om meer geld te eisen voor de zorg, maar met de energietransitie bleef het ijzig stil.

Wanneer gemeentes een vuist hadden gemaakt tegen het Rijk, hadden wij wel eens willen zien wat Den Haag zou hebben gedaan. Want de RES gaat voornamelijk over de komst van veel windmolens en zonneparken.

Wat kan o.a. de uitkomst zijn voor Twenterand? Want ondanks dat GBT geen windmolens wil en als ze er moeten komen maar tot een hoogte van 25 meter, kan de uitvoering van de RES dramatisch uitpakken voor onze gemeente. Want, in Wierden, Hellendoorn, Tubbergen en Almelo zijn plannen om windmolens te plaatsen. Allemaal op het grensgebied met Twenterand. Heel veel inwoners van Twenterand zullen hier dan last van hebben: uitzicht, geluid, licht, schaduw en hun huizen zullen in waarde dalen.

Een schrikbeeld. Het college zal zich tot het uiterste moeten inzetten/verzetten om dit te voorkomen!