Algemene Beschouwing Begroting 2019 (Eerste termijn)

placeholder.jpg

BINNENKORT SPREKEN WE IN DE RAAD OVER DE BEGROTING 2019. DE EERSTE TERMIJN MOESTEN WE 15 OKTOBER JL. INLEVEREN. ONDERSTAAND ONZE BIJDRAGE.

Algemene Beschouwing programmabegroting 2019

Het nieuwe college heeft zich als doel gesteld om een sluitende begroting 2019 te presenteren. Op zich een goed streven vinden wij. Ook de PVV vindt dat je niet meer geld kunt uitgeven dan er binnenkomt. De tering naar de nering zetten dus. Zoals inwoners dat ook moeten doen wanneer de inkomsten dalen.

Wanneer de inkomsten dalen van een inwoner, door bijvoorbeeld werkloosheid, zal een inwoner iets moeten gaan doen aan de kostenkant. Hij zal de krant opzeggen, zijn hobby op een laag pitje zetten, wat minder wijn gaan drinken of goedkopere wijn, wat minder kleding kopen of, wanneer het echt niet anders kan, zelfs zijn auto verkopen. Kortom, er zal moeten worden gesneden aan de kostenkant. Tegelijkertijd zal hij proberen om zijn inkomsten weer op het oude niveau te brengen. Door te gaan solliciteren. Of een tweede baantje erbij te nemen. Iets wat steeds meer Nederlanders trouwens moeten doen om te kunnen overleven. Helaas. Maar nood breekt wetten.

Wethouder Paters heeft bij het Rijk een subsidieaanvraag gedaan van 4.6 miljoen vanwege de tekorten in het sociale domein. Hij probeert aan de inkomstenkant iets te doen. Dit snappen we. Het Rijk heeft de zorg op het bordje van de gemeente gekiept, Nederland vergrijst, uitgaven stijgen mede hierdoor en dus moet het Rijk bijlappen. Logisch. De wethouder moet zich wel realiseren dat dit belastinggeld van de burgers is, ook van de inwoners van Twenterand. Wanneer de zorgkosten stijgen, het Rijk bijpast en een bedrag extra uitkeert aan de gemeenten, zullen de premies of het eigen risico ongetwijfeld ook weer gaan stijgen. Het college zou het Rijk om nog meer geld moeten vragen: de lonen stijgen, bouwkosten worden hoger omdat materialen ook duurder zijn geworden en bouwbedrijven de “hoofdprijs” vragen , de massa-immigratie Twenterand geld kost, de bestrijding van de eikenprocessierups veel meer kost, meer mensen gebruik maken van de collectieve ziektekostenverzekering enz. Net als bij een gezin dat minder inkomsten heeft en probeert hier wat aan te doen, moet de gemeente dit ook gaan doen. En bij het Rijk aankloppen wanneer de rijksbijdrage onvoldoende is. En dit alleen maar wanneer de gemeente aan kan tonen dat de tekorten niet te wijten zijn aan laakbaar beleid. Gemeentes zouden hun krachten dus moeten bundelen en het Rijk voor het blok moeten zetten. Het geld bij de Rijksoverheid is van ons, de Nederlanders. En die wonen in de gemeentes.

Het is van de zotte dat er miljarden naar ontwikkelingshulp gaan en nog is het in die landen vaak een puinhoop omdat het geld in handen van dictators is gevallen, idioot is het dat er ieder jaar 8 miljard naar het gedrocht EU gaat, miljarden naar gelukzoekers, honderden miljoenen naar Polen die in Polen wonen en WW opstrijken en miljarden naar een kansloze energietransitie. Dit geld is van de Nederlanders en moet naar de Nederlanders. Het college moet een deel van dit geld opeisen. Lukt dit niet, dan maar een blok vormen met alle gemeentes en extra geld afdwingen. Actie dus! Gemeentelijke ongehoorzaamheid, niets mis mee.

Zoals de Nederlander moet snijden in zijn kosten wanneer er minder inkomsten zijn, moet het college ook gaan snijden in het eigen vlees en dit doet ze niet. Nee, de OZB gaat gigantisch omhoog en hiermee haalt het college miljoenen extra binnen. Daar waar de Nederlander zijn kosten enorm ziet stijgen door het falende Rijksbeleid, doet dit college er nog een schepje bovenop. De inwoner als melkkoe. De verhoging wordt gebagatelliseerd door te zeggen dat het maar om een paar euro per maand gaat.

Dat zegt de Rijksoverheid ook. De lasten gaan omhoog voor de burger, maar het gaat bij de ziektekostenverzekering maar om een paar euro, bij de btw verhoging maar om een paar euro, bij de benzine maar om een paar euro, de boodschappen maar een paar euro, verzekeringen een paar euro enz. Maar al die zogenaamde kleine beetjes hebben ervoor gezorgd dat het besteedbare inkomen van een huishouden in Nederland de afgelopen 40 jaar gelijk gebleven is. En dan hebben we het nog niet gehad over de idioot stijgende energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). Hou op met burgertje pesten. En stop met mooie verkooppraatjes. Het verhogen van de lasten voor de inwoners is een gebrek aan kunde, aan creativiteit.

Stop met het importeren van kansloze migranten, stop met het huisvesten van mensen uit veilige landen, stop met het geven van taallessen (moeten ze zelf doen en dit doen ze als ze willen integreren), stop met het geven van dubbele woningen aan statushouders, stop met het geven van dubbele bijstand aan statushouders, ga snijden in subsidies (ga uitleggen dat we de tering naar de nering moeten zetten), stop met duurzaamheidsleningen, ga onroerend goed verkopen, stop met het aanleggen van drempels, ga de ongebruikte ruimte in het stadhuis verhuren aan ZorgSaam, aan de bibliotheek, aan Vluchtelingenwerk enz., stop met startersleningen, stop met het scheidingsloket, verlaag de vergoedingen voor raadsleden en wethouders (tot we weer zwarte cijfers draaien), pak de fraude in de bijstand aan, pak de cowboy’s in de zorg aan, pak de oneerlijke concurrentie door MOE-landers (o.a. Polen) aan die Nederlanders hun banen inpikken, pak de drugscriminelen in hun portemonnee, ga kijken hoe je het vervoer in het sociale domein kunt herinrichten waardoor kostenbesparing optreedt, ga geen geld steken in mystery guests, hou op met het in standhouden van kunstmatige natuur (Engbertsdijksvenen), bespaar geld op het zwembad door in Vroomshoop een constructie te bedenken, stop met evenementensubsidie (mensen die hier gebruik van willen maken betalen er wel voor, eigen keuze), stop met leningen aan tandartsen, stop met De Agenda van Twente (neem een eigen acquisiteur in dienst), stop met Dimpact enz.

Mogelijkheden in overvloed. Maar in plaats van te snijden in de kostenkant, pakt het college de burger, de inwoner. Wij zullen dit nimmer accepteren. Tegen het college zeggen wij dan ook : ‘ Ga je huiswerk opnieuw doen en kom met een begroting die de inwoners niets extra kost ‘. Het argument dat de OZB wordt verhoogd omdat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, gaat wat ons betreft niet op. Als ook het argument dat de sterke schouders moeten zorgen dat de kwetsbaren niet de dupe zijn van het beleid, gaat wat ons betreft niet op. Mensen die meer verdienen betalen al meer belasting, krijgen geen toeslagen (zorg, huur) en dragen al meer bij aan de samenleving. Genoeg is genoeg. De middeninkomens worden altijd al het meeste gepakt. Betalen veel belasting en vallen overal buiten.

Nogmaals, het streven om de financiën van de gemeente gezond te maken kunnen wij onderstrepen. Het gaat om de wijze waarop de coalitie dit tracht te doen. Die deugt wat ons betreft niet.

De PVV zit nog maar kort in de raad en komt tot de conclusie dat er binnen een kleine gemeente als Twenterand veel zaken niet goed zijn en niet goed worden aangepakt. In de afgelopen maanden is dit wel gebleken. Het PUR huis is wat de PVV betreft volkomen verkeerd opgepakt en aangepakt. Veel ellende had voorkomen kunnen worden door naast de familie te staan in plaats van tegenover deze familie. Het is ons al eerder opgevallen dat inwoners beschouwd worden als vijanden. Op mondige burgers zit de gemeente niet te wachten, zo lijkt het althans. Dit bleek ook tijdens een tweetal debatten waar inwoners gebruik maakten van hun recht om in te spreken. Er ontstond in de raadszaal een sfeer van “wij” en “zij” en deze grondhouding zorgde zelfs voor een zeer onprettige sfeer. Zo jaag je mensen weg van de politiek, van het bestuur. Wees blij met kritiek! Dan kun je er wat mee doen. Dan kun je gaan beginnen aan het herstellen van het vertrouwen. We hopen dat dit nooit meer zal plaatsvinden.

Wanneer ik deze woorden uitspreek is het PUR debat geweest. De PVV heeft zich ingezet voor een goede oplossing. Wij hebben deze familie leren kennen als fatsoenlijke, hardwerkende mensen en zij verdienen een oplossing. We hopen dan ook dat we met elkaar tot een goede oplossing zijn gekomen. Wellicht tot een mediation traject, iets dat de landelijke overheid stimuleert. Ik neem hier de ruimte om deze tekst aan te passen omdat vandaag, de dag dat wij de begroting 2019 bespreken, meer bekend is over deze kwestie.

Brengt ons op een ander punt dat ons in hoge mate heeft verbaasd. Het Punt. Onbegrijpelijk dat dit project zich heeft ontwikkeld zoals het zich heeft ontwikkeld. Van buiten is het een mooi pand, van binnen voldoet het pand niet aan de verwachtingen die gewekt worden wanneer je voor het pand staat. Het is sfeerloos en verkeerd ingericht. Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren? We hebben hier een debat aan gewijd en het komt binnenkort weer op de agenda. De PVV wil pas meer geld in Het Punt stoppen wanneer er een goed onderbouwd commercieel plan onderligt. Alleen meer geld in Het Punt stoppen is niet de oplossing. Dan komen we ieder jaar weer in dezelfde discussie terecht. De PVV ziet het liefste dat de horeca wordt uitbesteed aan een professionele partij, dat de maatschappelijke organisaties van Het Punt naar het gemeentehuis verhuizen en dat de boel opnieuw wordt ingericht. Plus, het geheel moet veel meer sfeer gaan uitstralen. Een avondje uit of een vergadering met lunch moet een beleving zijn. Hier moet naar worden gestreefd. Dit moet het uitgangspunt zijn.

Duurzaamheid. De PVV is voor duurzaamheid en energiebesparing. Het Rijk zou moeten zorgen voor een forse belastingverlaging door de belasting op arbeid te verlagen. Goed voor de economie en mensen houden geld over. Hiermee kunnen ze, als ze dat belangrijk vinden, hun woning verduurzamen. Dit is een vrije keuze en geen dwang zoals nu het geval is.

De energienota gaat dan omlaag omdat zij zelf geïnvesteerd hebben in hun huis. En de rekening wordt dan niet betaald door de buurman, die het geld niet heeft. De mensen die zonnepanelen op hun dak laten plaatsen hebben het geld hiervoor of kunnen de lening aflossen. Zij zien hun rekening dalen. Deze kosten, sowieso alle duurzaamheidssubsidies, worden opgebracht door vooral de mensen die geen geld hebben voor een paneel, een warmtepomp of voor het isoleren van hun woning. Zij betalen de rekening. Energie moet van ons allemaal zijn en niet alleen van de mensen met een beter inkomen.

De huidige koers die nu gevaren wordt op energiegebied is een farce, een grote leugen. Men doet maar wat. Honderden miljarden kost deze grap en het moet worden betaald door de inwoners. Het is gewoon een verdienmodel voor handige jongens en men sleurt Nederland hiermee de afgrond in. Het is eenvoudigweg niet uit te voeren en te bekostigen. Wij hebben nul invloed als Twenterand, als Nederland op het klimaat. De mensen die dit als legitieme reden aanvoeren voor deze groene waanzin zijn fantasten en sprookjesvertellers. Veel zeggen het omdat ze er zelf beter van worden. De gemeente zou zich af moeten zetten tegen dit destructieve beleid. Maar ze hobbelt met de meute mee. Zonder na te denken. Het geeft deugmensen wellicht een gevoel van “ Zie ons goed bezig zijn”. Tegen de tijd dat blijkt dat dit beleid honderden miljarden heeft gekost en niets heeft gebracht, zijn de bestuurders die als een malle achter de groene fantasten hebben aangelopen, van het toneel verdwenen.

De PVV zal zich blijven verzetten tegen zwaar gesubsidieerde windmolens, zonneparken op grond en tegen biomassa centrales. Deze zijn in onze ogen niet duurzaam omdat boeren gewassen gaan telen voor energie i.p.v. voor de voedselketen en hele bossen hiervoor moeten worden gekapt. Het onbetaalbare en onlogische plan om huizen van het gas af te halen moet direct de prullenbak in. Hier moet de gemeente niet aan mee doen. Waar zowat de hele wereld overstapt op gas, stoppen wij ermee. Waanzin.

En het is helemaal van de zotte wanneer de gemeente met bakken gemeenschapsgeld een commercieel zonnepark gaat exploiteren. De gemeente als ondernemer. Gekker kan het niet worden. De term roverheid bestaat ook niet voor niets.

De PVV is voorstander van het verder laten innoveren van andere alternatieve energiebronnen zoals Thorium en kernenergie. Vooral Thorium heeft onze aandacht. Andere landen zijn hier al ver mee en ook onze TU Delft heeft hier al een goede naam mee opgebouwd. Deze energievoorziening is CO2 vrij, er is voor tienduizenden jaren voorraad aan Thorium, er is geen kans op een meltdown (kernsmelting) en het overgebleven afval is binnen relatief korte tijd afgebroken. Wij hebben ons door één van de Nederlandse voortrekkers van Thorium laten vertellen dat we in Nederland ongeveer 13 centrales nodig hebben om heel Nederland van energie te kunnen voorzien. Voor een fractie van de huidige energiekosten. Laten we hier onze tijd instoppen. Dan blijft ons mooie landschap ook in tact en dan blijft energie voor ons allemaal. De PVV ziet de huidige koers als een houtjes-touwtjes beleid, die werkelijk niets bijdraagt. Met Thorium blijft energie van ons allemaal!

Wist u dat er in 2018 al 21 huizen in de brand zijn gevlogen door ondeugdelijke installaties van zonnepanelen? En dat dit nog maar het topje van de ijsberg is omdat niet alles in een databank terecht komt? Wist u dat we in Goor al een berg afgedankte en kapotte zonnepanelen hebben? Die deels niet te recyclen zijn? Wist u dat de wieken van windmolens niet te recyclen zijn en dat in Duitsland, uw voorbeeld op het gebied van energietransitie, bergen ontstaan met deze schroot? Wist u dat 40.000 kinderen in Congo iedere dag de Kobaltmijnen in moeten omdat u elektrische auto’s wilt? Wist u dat er gifmeren ontstaan in landen als China omdat u windmolens wilt? Wist u dat mensen ziek worden van windmolens? Weet u dat elektrische auto’s worden opgeladen met grijze stroom? En windmolens ook? Kortom, u denkt goed bezig te zijn voor het milieu, maar het tegenovergestelde is waar. Het is gewoon een nieuwe, gesubsidieerde economie voor de handige jongens en de deugmensen. En het college doet er aan mee. Zet je het af tegen het effect, de rendementen dan is hier sprake van volksverlakkerij en een grove leugen.

Want hoe kan het, dat we ook in periodes dat we nog geen auto’s hadden en grote industriële bedrijven, periodes kenden van opwarming en afkoeling van de aarde, van veranderingen van het klimaat? Overtuig ons eens. Dat kan het college niet. Waar was de ijstijd van de jaren 70 die voorspeld was? Voorspeld door uw soort mensen. Waar was de zure regen? Voorspeld door uw soort mensen? De PVV vind het schokkend dat u gewoon uw gang kunt gaan en miljarden belastinggeld vernietigt. Ons belastinggeld. Voor niets. En dit college doet mee met deze waanzin.

De PVV maakt zich verder zorgen om onze maatschappij. Nederland islamiseert in rap tempo en als we zo door gaan dan zijn wij in 2100 in de minderheid. Dan zijn we een islamitische staat. Dan staat de sharia boven onze westerse wetten. Er wordt lacherig over gedaan en bijna alle partijen kijken weg. Men durft het niets eens te benoemen. Bang als men is om voor racist uitgemaakt te worden. De islamisering voltrekt zich in de grote steden en in steden als Amsterdam en Rotterdam zijn wij al in de minderheid. Met wij bedoelt de PVV de mensen die de westerse waarden en normen onderschrijven. Na de steden komen de dorpen aan de beurt. De effecten van de islamisering zien wij al om ons heen. Opkomende Joden- en homohaat, ongelijkheid van man en vrouw, gescheiden zwemmen, leerlingen die gewoon vrij nemen op islamitische feestdagen, dierenleed, lange gewaden en hoofddoeken in ons straatbeeld, vrouwen in nikabs in de Jumbo, toename criminaliteit, haat tegen het Westen, groepsverkrachtingen, honderden moskeeën, misbruik van sociale voorzieningen, voorrang op de woningmarkt door statushouders, gratis zorg, miljarden extra kosten enz. enz.

Hiermee krijgt ook Twenterand te maken. Hier hoef je niet intelligent voor te zijn, maar gewoon je boerenverstand gebruiken. Je importeert mensen die de sharia belangrijker vinden dan ons rechtssysteem. Je importeert mensen die ons haten. Die geweld willen gebruiken om te zorgen dat Nederland en dus ook Twenterand islamiseert. Wat onze ouders en onze bevrijders hebben opgebouwd wordt in rap tempo vernietigd. De mensen die wegkijken, die dit niet durven te benoemen, zijn echt gevaarlijk. We moeten zogenaamd wel zuinig zijn op onze aarde wanneer het gaat om gebruik van energie, maar dit probleem, de islamisering, wordt weggekeken. Triest en zeer dom. Je hoeft maar naar de normen en waarden te kijken van moslims die hier geboren zijn en je kunt niet anders dan de conclusie trekken dat hun voorkeur ligt bij de islam, bij Turkije, bij Marokko enz. Islam betekent onderwerping. Niet aan onze wetten, maar aan Allah. Allah bepaalt hoe je moet leven, wat je mag eten, wie je moet verketteren en zelfs liegen is geoorloofd wanneer je hiermee je medemoslims beschermt. De islamitische wetgeving, de sharia, staat boven de westerse wetten. Levensgevaarlijk. Wanneer gaat u het een keer inzien?

Er zijn in de periode 2014-2017 53.000 statushouders gehuisvest en in de periode 2014-2016 evenveel woningen gebouwd. De Nederlander heeft het nakijken. De wachttijden voor Nederlanders lopen hierdoor op. De Nederlander wordt gewoon gediscrimineerd. Ook in Twenterand worden Nederlanders gediscrimineerd. Niet alleen moeten zij langer wachten dan statushouders, maar statushouders krijgen ook nog eens bijna alles gratis. Plus inTwenterand krijgen families dubbele woningen. Twenterand werpt zich op als grote redder door tegen het COA te zeggen dat iedereen welkom is. Dan maar twee of zelfs meer woningen voor één gezin. Dit gaat ten koste van onze mensen. Niemand weet ook of de betreffende vader des huizes meerdere echtgenoten heeft en straks hopt van het ene naar het andere huis. Niemand weet of een Congolese moeder van 22 jaar op papier, geen 16 jaar in het echt is. Niemand checkt het. Of het is niet te checken. Want de verhalen zijn bekend: veel mensen komen ongedocumenteerd binnen. Wel een iPhone, maar geen paspoort bij zich.

Veel van deze mensen doen hun hele leven aanspraak op onze voorzieningen. Nu al zitten meer mensen van niet-westerse afkomst in de bijstand dan Nederlanders. Dit gaat ook hier gebeuren. Een schrikbeeld. En niet te betalen bovendien.

We moeten dus de-islamiseren! We moeten deze omvolking stoppen! Geen statushouders meer opvangen. Opvang in de regio en mensen kunnen terug naar gebieden die men is ontvlucht. Dat doen ze nu al in grote getale uit landen, die niet met gratis geld strooien.

De PVV krijgt nu regelmatig telefoontjes van inwoners die zien dat hun straat islamiseert. Inwoners die zien dat de huizen waarin deze mensen komen te wonen helemaal worden opgeknapt. Schade die toegebracht is door statushouders aan persoonlijke eigendommen en die een Twenterander wil verhalen op de dader, wordt weggelachen door die mensen. Deze mensen willen de schade niet vergoeden, want er is geen bewijs. Het staat niet op beeld. Vraag aan het college: hebben statushouders wel een wa-verzekering? Mensen zien opeens mensen met hoofddoeken op door hun straat, mensen zien statushouders zonder baan met een auto voor de deur, mensen zien busjes die statushouders ophalen voor de taalles weer leeg vertrekken. Omdat men geen zin heeft in een taalles. De mensen die dit allemaal aanschouwen zullen dit nooit openbaar maken, want dan worden ze weggezet als racist. Met verstrekkende gevolgen voor hun sociale leven en hun werkkring. De PVV verzekert deze mensen dat wij met deze informatie discreet omgaan.

Zijn ze allemaal zo? Natuurlijk niet. Respect voor de mensen die onze taal willen leren. Respect voor de statushouders die zich aanpassen aan onze manier van leven, aan onze wetten, waarden en normen. Respect voor de mensen die hard willen werken.

Maar de mensen die slechts willen profiteren, niets doen om te integreren: wegsturen met het eerste de beste vliegtuig en in ieder geval korten op de uitkering. Wij kunnen deze mensen missen als kiespijn. Twenterand moet Nederlands blijven. Ook voor de volgende generaties.

De PVV wil hier geen mensen in de gemeente die ons haten. Die onze manier van leven verafschuwen. Die de taal niet willen spreken. Die niet mee willen doen in onze maatschappij. Die Erdogan verafgoden. Die onze meisjes hoeren vinden. Die de politie als vijand zien. Die niet willen werken. Die de islam belangrijker vinden dan onze wetten. Het is aanpassen of wegwezen. Er is geen plek voor de islam in ons land. Want waar de islam zijn intrede doet, ontstaat ellende. Kijk naar de islamitische landen, nergens echte democratie, nergens gelijkheid man en vrouw en nergens vrijheid voor homo’s en lesbiennes. Nederland en ook Twenterand moet de-islamiseren. En ja, er zijn er nog niet zoveel in Twenterand. Een mooi moment om geen islam meer toe te laten in onze gemeente. We zien namelijk overal dat waar de islam groter wordt, dat de islam slechts opeist en niets brengt.

De PVV maakt zich sterk voor mensen die buiten hun schuld om een beroep doen op onze hulp en sociale voorzieningen. Ouderen, zieken, mensen met een beperking en mensen die hun werk zijn kwijt geraakt. Deze mensen verdienen onze steun. Mensen die ons land hebben opgebouwd en groot gemaakt. Hier betalen wij belasting voor. Dit hebben we ooit afgesproken.

De mensen die echter misbruik maken van onze voorzieningen dienen keihard te worden aangepakt. Uitzetten wanneer mogelijk en korten op de uitkeringen. De PVV wil veel inzet op mogelijke fraude van onze voorzieningen. We hebben aan de affaire bij het UWV gezien dat dit nodig is. Er zijn teveel mensen binnen onze grenzen die foute bedoelingen hebben. En die onze ruif aan het leegeten zijn. Hier moet veel energie in gestoken worden. Nogmaals, een keihard fraudebeleid staan we voor.

De vergrijzing zorgt ervoor dat we meer geld kwijt zijn aan zorg. We moeten bij het Rijk dus meer geld afdwingen. En om die stijgende zorgkosten te betalen, zullen we dus ook moeten snijden in ons eigen vlees. Het is niet anders. Dan maar een evenement, met subsidie minder. Dan maar geen extra geld voor een wethouder. Dan maar een pand afstoten.

De PVV wil ook dat er goed gekeken wordt met welke organisaties in de zorg wij zaken doen. Er zijn teveel cowboy’s in deze sector. Die willen maar één ding en dat is geld verdienen over de ruggen van de mensen die het echt verdienen. Deze bureautjes belazeren de belastingdienst en sturen gefingeerde facturen. Hier moet het college extra alert op zijn. Hier moet speciaal beleid opkomen. Dit gaat geld opleveren, die we dan in de zorg kunnen steken.

De PVV vindt het nogal wat wanneer er 700.000 euro meer uitgegeven wordt aan personeel in het sociaal domein. Zijn deze mensen in loondienst van de gemeente? Zo ja, waarom is hier voor gekozen? En zijn dit allemaal mensen die directe zorg verlenen? Meer handen aan het bed? Graag een uitleg.

De PVV ziet in de praktijk dat er thuiszorg wordt verleend aan mensen die te lui zijn om zelf hun huis te onderhouden. Er zijn mensen die thuiszorg krijgen en zelf zwart bijverdienen. Er zijn mensen die thuiszorg krijgen en zogenaamd niet hun huis schoon kunnen houden, maar wel allerlei dieren om hun huis hebben en deze kunnen verzorgen. Dit gaat ten koste van de mensen die gekort zijn in uren terwijl ze het zo hard nodig hebben. Hier moet veel meer aandacht aan worden besteed. Hier valt geld te besparen.

In de jeugdzorg komen we ook geld tekort. De jeugdzorg is bedoeld voor kinderen die niet zonder onze steun kunnen. Maar we zien teveel jeugdzorg verleend worden aan kinderen die gewoon een schop onder hun kont nodig hebben. Pamperen maakt de boel alleen nog maar erger. Ze zijn lui, hangen de hele dag achter een pc en willen niet werken. Omdat ze toch wel geholpen worden. En als ze wat uitvreten komen ze er met een taakstrafje of een gesprekje met Halt vanaf. We moeten goed zijn voor jeugd die wel wil, maar niet kan. En hard tegen de jeugd die wel kan, maar niet wil. Hoe? Door keihard aan te pakken. Wil je niet naar school, dan ga je maar iedere dag schoffelen. Wil je niet schoffelen, zoek je het maar uit.

Of het nu de zorg is, de bijstand of de jeugdzorg, er wordt teveel misbruik van gemaakt. Dit moet aangepakt worden en het geld wat we hiermee ophalen moet naar de mensen die ons echt nodig hebben. We moeten waken dat er een UWV cultuur ontstaat. Wegkijken en net doen alsof het probleem er niet is.

We lezen dat het sociaal stelsel vernieuwd gaat worden en hiervoor gebruikt men de term ‘transformatie’. Er is een andere cultuur nodig schrijft het college. De PVV vraagt zich af wat er nu wezenlijk gaat veranderen en wil hier uitleg over. Gaan we zieken en ouderen zo lang op eigen kracht hun leven laten leiden tot ze er dood bij neervallen?

De PVV is van mening dat regels gehandhaafd moeten worden. Wanneer er niet of te weinig gehandhaafd wordt, krijg je chaos. Het is niet te verkroppen voor Twenteranders dat Polen en Duitsers hier zonder vergunning kunnen vissen en dat de Twenterander netjes ieder jaar zijn vergunning moet betalen. Het is niet te verteren dat automobilisten massaal verbodsborden negeren en fietsers/wandelaars van de weg drukken. Het is niet acceptabel dat er te weinig controle is bij evenementen. En bij het controleren van vergunningen. Het is van de zotte dat op straat massaal drugs wordt verhandeld. Omdat er maar 1 boa is en te weinig politie op straat. De PVV wil een tweede boa en meer politie in de wijken, op straat.

De PVV is geschrokken van de inzet van mystery guests om bedrijven en verenigingen te controleren op het schenken van alcohol aan minderjarigen. Natuurlijk weten jongeren dat ze niet mogen drinken in een kantine onder de 18. En natuurlijk zijn ook de bedrijven en verenigingen hiervan op de hoogte. Maar, wanneer je midden in de maatschappij staat weet je ook dat dit niet 100% te voorkomen is. Door drukte, doordat ouderen drank halen voor jongeren, door vrijwilligers die al moeite hebben om een biertje te tappen of door mensen die een rekenfoutje maken bij het zien van een ID-kaart. Dan moet je ze niet een boete opleggen van ruim 1300 euro. Via minderjarige mystery guests, op vaak een slinkse wijze. Om 1300 euro goed te maken moet een café heel veel biertjes verkopen en een vereniging komt zo’n klap nauwelijks te boven. Zo creëer je vijanden. We hebben het al eerder gezegd, de inwoners maar ook mondige bedrijven worden als vijanden gezien. Ga met ze aan tafel zitten en heb het er over. Bedenk samen een strategie. Wanneer een minderjarige met bier op straat loopt is hij of zij strafbaar en kan een boete verwachten. Wanneer een minderjarige zonder rijbewijs achter het stuur kruipt, krijgt de autodealer ook geen boete. Maar de dader wel. Hanteer dit principe ook wanneer een minderjarige alcohol drinkt in een café of in een kantine. En dan lost het probleem zich vanzelf op. In ieder geval is het eerlijker, rechtvaardiger.

Volgens de mooie samenvatting van de begroting in de media houdt het college het onderwijs in stand. Dit is veel te veel eer natuurlijk, omdat het geld voornamelijk uit Den Haag komt. Sinds een aantal jaren kennen we de wet Passend Onderwijs. Het is de bedoeling dat kinderen die anders zijn, zo lang mogelijk in het regulier onderwijs blijven. Daar waar ze voorheen naar het speciaal onderwijs gingen, blijven ze nu zo lang mogelijk bij hun klasgenoten in het reguliere onderwijs. Hoe kan het dan dat de vervoerskosten van het leerlingenvervoer zo enorm gestegen zijn? Is dit enkel en alleen te wijten aan hogere prijzen voor de vervoersbedrijven, de taxibedrijven? Of werkt Passend Onderwijs niet? Graag willen wij van het college uitleg hierover. Hoeveel kinderen worden er dagelijks vervoerd? Zijn dit er meer dan in voorgaande jaren en zo ja, hoe komt dit?

10% van de inwoners in Twenterand is laaggeletterd! Dit is veel. Je zou verwachten dat dit veel minder gaat worden in de toekomst. Hoe zijn de prognoses? Halen we met al die statushouders niet veel laaggeletterden binnen? Wat voor opleidingen hebben de statushouders? Wordt hier naar gekeken wanneer de gemeente statushouders binnen de gemeente huisvest? Zo nee, zou dit niet verstandig zijn?

Hoe zit het met de instroom van niet-westerse allochtonen in het basisonderwijs? Zijn er taalachterstanden in groep 1? Wat gaat het college doen om te zorgen dat deze kinderen op hetzelfde niveau instromen als autochtone kinderen. Om zo kosten voor de maatschappij te besparen? Welke eisen worden op dit vlak aan statushouders gesteld?

Wat gebeurt er wanneer statushouders niet de Nederlandse taal eigen willen maken? Welke consequenties heeft dit?

De PVV vindt het vreemd dat er 37.500 euro wordt uitgegeven aan een scheidingsloket. We hebben een wet, er zijn regelingen, pro deo advocaten waar een kleine eigen bijdrage wordt gevraagd, er is mediation en een ouderschapsplan is verplicht. Binnen het sociale domein en ook in het onderwijs zijn modules ontwikkeld die kinderen en hun ouders steun geven in het geval er sprake is van een moeilijke scheiding. Waarom dan nog een scheidingsloket? Wat gaat de functie hiervan worden? Wij houden dit geld liever in de knip.

Kijken we naar bereikbaarheid dan vindt de PVV de zoveelste afsluiting van de N750 een doorn in het oog. Waarom is niet gekozen voor een betere spreiding van de werkzaamheden? Er is nu veel ergernis bij inwoners en bij bedrijven die al maanden minder klandizie hebben. Was het niet mogelijk om dit anders te organiseren?

Engbertsdijksvenen: de PVV vindt dat we moeten stoppen met geld en energie stoppen in het kunstmatige moerasje dat Engbertsdijksvenen heet. Het levert alleen maar ellende op voor de aanwonenden. En voor de wandelaars, die de vliegen en muggen van hun lijven moeten slaan. De kans is levensgroot dat mensen en bedrijven moeten verhuizen omdat het onleefbaar voor ze wordt. Dit gaat weer gepaard met afkoopsommen en persoonlijk leed. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan en zonder dit maakbare stukje natuur blijft de Engbertsdijksvenen een mooi gebied. Zonder muggen.

De PVV wil het bespreekbaar maken om vastgoed van de gemeente te verkopen. Om iets aan de inkomstenkant te gaan doen. We zullen tijdens één van de aankomende debatten hier het gesprek over aan gaan. Hoe denken de andere partijen hier over? De totale lasten bedragen nu 1.6 miljoen per jaar. Dit moet sowieso minder.

Ook wil de PVV kijken of we kunnen besparen op het nieuwe zwembad dat er moet komen. Waarom is het plan van het GBT om een zwembad te bouwen bij de Zandstuve doodgebloed? Hebben we wel een overdekt zwembad nodig? We zouden er miljoenen mee besparen. Kan de Stamper daadwerkelijk niet met een financiële injectie voor jaren zijn gered? En is het dan geen goed idee om pas over een nieuw overdekt zwembad te praten wanneer we weer zwarte cijfers draaien?

Stop met het subsidiëren van evenementen. Mensen die evenementen bezoeken betalen dan maar wat meer voor een kaartje. Kan een ambtenaar niet mensen ondersteunen die iets willen organiseren? Waarom moet hier weer 15.000 euro voor worden vrijgemaakt?

Stop met de Agenda van Twente/Regio Twente. Neem een acquisiteur in dienst die samenwerkt met de provincie en laat die man of vrouw Twenterand verkopen. Laat de man of vrouw hectares bedrijventerrein verkopen aan bestaande of nieuwe ondernemers. Via beurzen, via een eigen netwerk, door gunstige prijzen te hanteren, door vergunningen te versoepelen en de samenwerking aan te gaan met bijvoorbeeld Oost NV. Dit bespaart een hoop geld. Wat levert het ons nu op?

De PVV vindt dat bedrijven met deels een detailhandel-functie op bedrijventerreinen mogen. De ontwikkelingen in het bedrijfsleven gaan razendsnel, vooral door de komst van internet. Bedrijven hebben steeds meer een webshop en mensen willen, met name duurdere artikelen, eerst ervaren, zien en voelen voordat ze besluiten te kopen. Dan moeten ze deze artikelen ook direct bij het bedrijf mee kunnen nemen. Niet eerst naar huis om het product online te bestellen. Gewoon direct in de auto mee naar huis. Dit scheelt ook vervoersbewegingen.

We lezen dat de gemeente 11% van de aandelen heeft in Cogas, waarde 253.332 euro. Dividend meer dan 1 miljoen. Kunnen de tarieven van de Cogas niet omlaag of zijn dit soort bedragen die als dividend worden uitgekeerd normaal?

We lezen dat de winst van Twence 10 miljoen bedraagt. Ook de gemeente Twenterand heeft hier aandelen in. Vindt het college niet dat de tarieven van Twence omlaag kunnen?

Kan de deelname in Dimpact niet gestopt worden? Wat heeft de 10.000 euro naar Euregio ons opgeleverd? Kunnen we hier niet mee stoppen?

Kortom, de PVV vindt dat de gemeente iets moet doen aan de inkomstenkant en hiervoor is het volgende mogelijk:

- Meer geld eisen van het Rijk
- Meer projecten indienen bij de EU (zoveel mogelijk geld terughalen)
- Vastgoed verkopen
- Grond verkopen 
- Meer bedrijven binnenhalen door wijzigen bestemmingsplannen en een acquisiteur (deze verdient zichzelf terug)

En snijden in haar eigen vlees. Het volgende is mogelijk:

- Maatschappelijke organisaties naar gemeentehuis, hierdoor minder bijdrage naar Het Punt dat meer commerciële mogelijkheden krijgt en minder gaat leunen op de gemeente
- Vergoeding wethouders en raadsleden omlaag
- Stoppen met huisvesten statushouders 
- Veel aandacht voor fraude in zorg, bijstand e.d.
- Geen duurzaamheidsleningen
- Geen scheidingsloket
- Geen subsidies evenementen
- Snijden in overige subsidies
- Stoppen met agenda van Twente, Euregio
- Stoppen met Dimpact 
- Pas een zwembad bij zwarte cijfers gemeente
- Aanpakken fraude arbeidsvoorwaarden Polen e.d. (Inwoners uit de bijstand)
- Geen geld naar Engbertsdijksvenen
- Grondige kijk naar eigen organisatie, wat kan beter? Efficiënter?
- Schrappen startersleningen
- Minder externe inhuur

Voorzitter, we zullen dan ook een aantal voorstellen doen die ervoor zorgen dat de lasten voor de burgers niet verzwaard worden.